CINEMA TITÁN (Cornellà de Llobregat)


Per intentar contrarestar tots els cinems re-convertits en bingos, zaras, gimnasos, Caprabos, discoteques o esglésies, donem-nos almenys, un petit respir amb un exemple diferent de reconversió:

"La Biblioteca Marta Mata és un equipament cultural i d’informació de creació recent, però que està ubicat a l’antic cinema Titán, un edifici ple d’història que ha esdevingut un símbol del barri Centre i del conjunt de la ciutat. La façana principal del cinema Titán està inclosa en el catàleg de Protecció del Patrimoni Històric, Artístic i Arquitectònic de Cornellà.

La inauguració del cinema Titán, l’any 1926, va significar per a Cornellà poder disposar d’una sala moderna i ben dotada amb la tecnologia de l’època, en un moment en què el cinema esdevenia un dels principals referents culturals de la societat. L’edifici, d’estil i orientació noucentistes, va ser projectat per l’arquitecte municipal Bienvenido Marin Espinosa, tècnic que també va impulsar i dirigir moltes de les reformes i transformacions urbanístiques de la ciutat.

El cinema es va convertir, en els anys durs de la postguerra i el franquisme, en la gran distracció i activitat lúdica d’una població sotmesa a moltes penúries i dificultats. És per això que el cinema Titán, durant molts anys l’única sala estable de projecció de la ciutat, es va convertir en un centre de relació i convivència social molt important.

A partir de les dècades de 1950 i 1960, la ciutat va viure una gran transformació urbanística i social, especialment amb la consolidació del barri de la Gavarra i el naixement del barri de Sant Ildefons. Amb l’augment de la població també van anar sorgint altres sales de projecció, més modernes i aptes per projectar els nous formats de la indústria cinematogràfica. La sala del Titán va entrar en una lenta i progressiva davallada, fins que va tancar les seves portes a la darreria de la dècada de 1960.

Posteriorment l’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de Cornellà, que hi instal·là una sala d’actes polivalent i altres serveis públics. Actualment, i després d’una acurada rehabilitació, és la seu de la Biblioteca Marta Mata".

http://nou.cornellaweb.com/biblioteques/ca/HistoriaBMM.asp

Però com "no todo el monte es orégano" us deixo l'enllaç al grup del facebook que sol·licita que l'Ajuntament de Cornellà sigui igual de "comprensiu" amb el Cinema Pisa, que vol enderrocar per a fer-ne pisos. "Un grup de ciutadans preocupats per la cultura ens hem organitzat per demanar que el Cine Pisa no es tanqui. Els motius que ens porten a demanar-ho són el valor sentimental i històric d’aquest espai, la massificació del barri i la importància de potenciar la cultura i l’oci alternatiu..": http://www.facebook.com/group.php?gid=36433038718